Balanstraining Deel 1

26 November, 2018 15:28

Balanstraining is leuk, nuttig en kan veel goede dingen doen voor jouw hond!

Wat is balans eigenlijk?

Balans is het vermogen om het zwaartepunt van het lichaam binnen het steunvlak te handhaven met een minimale houdingsbeweging. In feite is balans het vermogen om het lichaam te controleren en de plaats in de ruimte te bepalen tijdens beweging en stilstand.

Daar worden drie verschillende lichaamssystemen voor gebruikt:

  • De ogen,
  • De oren met daarin het evenwichtsorgaan,
  • Tast en het vermogen om de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen (proprioceptie).

Deze drie systemen werken samen voor een optimale balans en reactievermogen. 

Balanstraining werkt door middel van het aanpassen van het steunvlak, bijvoorbeeld door een balanskussen of balancepad. Om in evenwicht te blijven moet het zwaartepunt worden verplaatst boven het steunvlak om rechtop te blijven staan. 

Een waarschuwing is op z’n plaats

Allereerst is balanstraining erop gericht om de kracht en coördinatie van je hond te verbeteren. Een goed inzicht in de biomechanica, de lichaamstaal en de belastbaarheid van je hond is noodzakelijk. Weet je dat nog niet zo goed, dan is het nodig om eerst even terug te gaan naar de studie of om les te nemen bij een hondenschool of dierfysiotherapeut.  

In het enthousiasme van het spel kunnen zowel begeleider als je hond over grenzen heen gaan. Doe rustig aan, werk in korte sessies zo vermijd je blessures. De interactie tussen jou en je hond is veel belangrijker dan het ‘kunstje’.

Zoals in de eerste alinea besproken, zijn goede ogen en oren belangrijk voor balanstraining. Voor een oudere hond die wat moeite heeft met zicht of gehoor, is balanstraining niet zo’n goed idee. Een jonge hond die blind of doof is, kan juist wel voordelen hebben van balanstraining. Het versterken van de zintuigen die wel aanwezig zijn, kan veel voordelen hebben voor je jongere hond.

Deze tekst is niet gericht op honden die moeten revalideren, honden die fysieke problemen hebben, net geopereerd zijn of bewegingscorrecties nodig hebben. Zij dienen onder begeleiding van een dierfysiotherapeut hun oefeningen te doen. De dierfysiotherapeut is gespecialiseerd in beweging en het bewegingsstelsel en zal je daarbij uitstekend kunnen helpen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Balanstraining is een combinatie van gehoorzaamheid en samenwerken. Zonder jou kan je hond het niet. Samen werk je aan rust en gehoorzaamheid tijdens de oefeningen. Je hond moet het plezier halen uit het samenwerken met jou, niet uit de oefening zelf. Het is handig als je hond gewend is om op vreemde materialen te staan, zoals een omgekeerde speciekuip, een stevige poef, een stuk zeil of iets anders. Hoe meer je hond gewend is om iets onder zijn poten te hebben, hoe makkelijker het zal gaan. 

Om goed te kunnen inschatten wat je van je hond gaat vragen, is het een idee om eerst zelf (een deel van) de gevraagde oefening uit te voeren. Ga eens op een balanskussen, balansbord, stapstenen of een balance pad  staan en ervaar hoe het voelt.

 Productfoto: Groot balanskussen inclusief onderstel

De hoeveelheid lucht in een balanskussen is ook van belang. Door met de hoeveelheid lucht te variëren zal ook de moeilijkheidsgraad variabel worden. Het ene balanskussen is stabieler als het hard is terwijl het andere balanskussen stabieler is wanneer deze minder lucht bevat. Het is een kwestie van uitproberen. Voordat je gaat beginnen, controleer even de lengte van de nagels van je hond dit voorkomt beschadigingen.

Begin met balansmateriaal wat laag is. Dit maakt de drempel letterlijk en figuurlijk minder hoog en zal aantrekkelijker zijn voor je hond om spontaan mee te gaan werken.

ProductfotoBalancepad

De introductie

Tijdens de introductie van de balansmaterialen vragen we nog heel weinig van je hond. Het belangrijkste is dat de eerste kennismaking rustig en prettig voor hond en eigenaar verloopt.
Laat je hond eerst maar eens kennismaken met het product waar de poten op gezet moeten worden. Laat het rustig kijken, snuffelen en voelen. Leg bijvoorbeeld een beetje voer op het balansmateriaal om het aantrekkelijker te maken. Het sleutelwoord is hier rust. Wordt je hond helemaal druk van het onbekende balansmateriaal? Maak dan een klein wandelingetje of laat hem even gaan zitten en probeer het dan nog een keer.

Productfoto: Mooffz Soft Play foamblokken set 6-delig Anti-Slip

In deel 2 van dit artikel gaan we een aantal basisoefeningen bespreken. Zo kan er op een veilige manier gestart worden met balanstraining.

 

< Hitteberoerte bij je hond - oververhitting Black Friday Hoge kortingen >