Balanstraining Deel 3

10 December, 2018 16:03

In deel 3 van deze serie gaan we variaties op de basisoefeningen bespreken. Voordat we verder gaan met de variaties op de basisoefeningen, is het belangrijk om ook iets te vertellen over hoe training werkt

Rust en herstel

Een onderdeel van trainen is het sterker maken en meer in balans brengen van je hond. Hier komt een stukje trainingsleer bij kijken. Eerst een korte uitleg over homeostase en supercompensatie.
Tijdens het trainen van je hond wordt er glycogeen uit de spieren verbruikt. Dit is een verstoring van een normaal evenwicht in het lichaam, dit wordt een verstoring van de homeostase genoemd.  Met homeostase wordt bedoeld: 'de neiging van een organisme tot handhaving van een inwendig evenwicht'.  Een hond kan alleen goed functioneren als alle zaken in het lichaam goed in evenwicht zijn.
Tijdens de training verstoren we deze homeostase. Als gevolg daarvan zal het lichaam zichzelf herstellen en gaan voorbereiden op deze verstoringen. Dit opnieuw instellen van het lichaam noemen we de trainingseffecten. Het vermogen om te presteren ligt na volledig herstel van de training op een hoger niveau. Dit wordt supercompensatie genoemd.

Om tot deze supercompensatie te komen dient een hond ook rust te krijgen. Dus dat betekent even een paar dagen geen training. De tijd die nodig is om het spierglycogeen volledig aan te vullen en voor te bereiden is op de volgende training, duurt ongeveer 48-72 uur.Slapend leren
Tijdens de balanstraining zijn we ook bezig met de mentale training van je hond. De aanleerfase zal minder fysiek belastend en juist meer mentaal belastend zijn. Ook hier is rust heel belangrijk. Je hond heeft tijd nodig om het geleerde te laten ‘landen’. Less is more gaat in dit geval volledig op.
Met een paar keer per week 5-15 minuten trainen zal het uiteindelijk minder tijd kosten om het geleerde in de praktijk te brengen, dan als er vaker en/of langer getraind wordt. Meer over dit interessante onderzoek is te lezen in dit artikel van Doggo.nl.

De meer gevorderde oefeningen
Wanneer je hond vertrouwd is met de basisoefeningen van deel 2 , kan er een begin worden gemaakt met de wat meer uitgebreidere oefeningen.

Oefening 1: Keertwending
Opzij stappen met de achterpoten, terwijl de voorpoten op het kussen blijven staan is een leuke oefening. Voor het voor het gemak noemen we dit even een keertwending om de voorhand. De voorpoten blijven op het balanskussen staan, en met een voertje kan je je hond verleiden om een rondje om de as van het balanskussen te draaien. Je kan je hond hierbij sturen door je schouder die het dichtst bij de hond is te bewegen in de richting waarin jij de hond wil laten stappen. Bouw deze oefening in stukjes op. Een of twee stapjes is in het begin genoeg.
Leer je hond om zowel link- als rechtsom te draaien.

Variatie op deze oefening is een keertwending om de achterhand. Dit is hetzelfde verhaal als de keertwending om de voorhand alleen nu blijven de achterpoten op het balanskussen staan.Productfoto: Stability Wheel

Oefening 2: Op twee balanskussens laten staan

Zoals de hond op de foto demonstreert kan je ook gebruik maken van twee balanskussens.

Dat betekent dat je hond over het eerste balanskussen heen moet lopen om met de voor- en achterpoten op twee verschillende balanskussens terecht te komen. Voordeel hiervan is dat de voor- en achterhand geen last van elkaar hebben tijdens de balansverstoringen in het kussen.

Productfoto: FitPaws® K9FITbone balanskussen


Op de Balansegels of de Mooffz stapstenen staan

De Mooffz stapstenen en de Balansegels zijn kleiner dan een normaal balanskussen, maar wel zo groot dat er op elke stapsteen een pootje kan staan.

Productfoto: Balansegel

Oefening 3: Werken met één balansegel

De Balansegels zijn iets groter als de Mooffz stapstenen en hebben nopjes waardoor je hond net iets meer grip heeft, daarnaast worden de zenuwuiteinden nog eens extra gestimuleerd. Laat de hond beide voorvoeten op één balansegel zetten en leer je hond te blijven zitten terwijl je een rondje om de hond heen loopt. Probeer dit ook eens in staande positie!

Oefening 4: Werken met Mooffz stapstenen

Ook hier kan eerst met twee en later met vier pootjes op gewerkt worden zoals hieronder te zien is. “Voorpootjes op” of “achterpootjes op” op 2 stapstenen of balansegels is net even iets moeilijker dan op een groot balanskussen. Gevorderde honden kun je leren alle vier hun poten op een aparte stapsteen te zetten. Leg de stapstenen in de juiste positie voor jouw hond. Door op het juiste moment te benoemen en te belonen, kun je je hond zelfs het verschil leren tussen rechtsvoor, linksvoor, rechtsachter en linksachter.

De Mooffz stapstenen zijn met lucht gevuld en dus variabel in de moeilijkheidsgraad.


Productfoto: Mooffz stapstenen

Oefening 5: Zit-sta-zit
Hiervoor heb je wel een balanskussen van het formaat van je hond nodig. In feite is de oefening zelf niet zo ingewikkeld, maar het feit dat deze op een balanskussen wordt uitgevoerd maakt het al veel moeilijker. Dit is ook een goede oefening om de core-spieren te trainen.

Productfoto: Extreme balanskussen 80 cm

Oefening 6: Zit-lig-zit
Hiervoor heb je ook een balanskussen van het formaat van je hond nodig. In feite is de oefening een variatie op de vorige oefening. Dit is ook een goede oefening om de core-spieren te trainen.

Oefening 7: Één poot op
Dit is meer een leuke gehoorzaamheidsoefening en een oefening voor het lichaamsbewustzijn van je hond. Als je hond al vertrouwd is met de stapstenen, dan hoeft dit niet zo ingewikkeld te zijn. Is dat niet het geval, dan is deze oefening een leuk begin.
Er is al geoefend met ‘voor/achterpootjes op’, nu wordt de oefening iets ingewikkelder door maar één pootje op te vragen. In eerste instantie wordt je hond op het balanskussen geleid en laat hem dan staan met één poot op het kussen. Dit beloon je.
Na dit een paar keer gedaan te hebben koppel je er een commando aan vast. “Goed zo!!! Dat is één (voor/achter) pootje op!” of een variatie. Wel moet er een duidelijk verschil in de commando’s zijn, anders raakt je hond in de war.

Productfoto: Balanskussen Senior

In deze serie over balans hebben we het vooral gehad over het balanskussen. Gewoon omdat deze in veel verschillende soorten, maten en kleuren verkrijgbaar zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen balans- en coördinatieoefeningen met andere materialen gedaan kunnen worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een pindabal, een donut, balansbord en nog veel meer dingen. In dit geval is alleen je eigen creativiteit en natuurlijk de veiligheid van je hond de beperkende factor.

Dank je wel voor het lezen, en we wensen je veel plezier met deze balansoefeningen!

Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag met je hond, klik hier voor ons volledige assortiment balansmaterialen.

< Hitteberoerte bij je hond - oververhitting Balanstraining Deel 2 >