Grondwerkoefeningen met je hond

25 Februari, 2020 13:07

Ben jij bekend met grondwerkoefeningen, en waarom doe je deze oefeningen?

Het doel van deze oefening is samen bewust te leren bewegen. Grondwerkoefeningen kunnen worden ingezet als leuke activiteit of als voorbereiding op de sport. Voordat je zegt 'Dit wil ik ook!' moet eerst nog een vraag zitten: 'Wil mijn hond dit ook? En is hij er geschikt voor? Voor grondwerk moet je soepel kunnen bewegen. Je doet het SAMEN met je hond, los of aan een losse lijn, waarbij de hond altijd de keus moet krijgen om uit te stappen. En je gaat het éérst zelf doen. Droog, zonder hond. Tien keer heen en weer over de stokken, in verschillende tempi, zodat je weet wat je je hond 'aandoet'. Dan meet je je hond op en ga je de materialen op een afstand leggen die voor je hond op een ideale manier te nemen zijn. En als dat allemaal goed voelt, ga je 'spelen' met afstanden, snelheden, settings en materialen. Dan ga je horen, zien en ervaren wat flow en ritme is. Het voelt een beetje alsof je samen met je hond loskomt van de wereld. En dat is zó leuk!

Tip voor afstand van de cavaletti:
Maak van je stok een meetlat en plak je stok af met tape met daarop afgetekend de afstand tussen voor- en achterpoten (in staande positie). Met die afstand kun je vervolgens je parcours uitleggen. Doe de oefening nooit te lang achter elkaar en begin met maximaal 5 stokken.

Wil je nog meer grondwerkoefeningen zien, bekijk dan hier het filmpje van de grondwerkworkshop, gegeven door Judith Lissenberg. In het filmpje werken we met gevorderde honden (en baasjes). Tijdens de workshop is er gebruik gemaakt van de verschillende trainingsmaterialen hoepels, stokken, speedladders en de coördinatiehoepelset.

Veel plezier met je grondwerkoefeningen!

< De vakantie komt eraan, wat doe jij met je hond? Training - enkel basisprincipes >