Chunking down the process

30 Oktober, 2019 14:32

Wat betekent Chunking down the process?

"Deel het proces in kleine stukjes", dat is precies wat het betekent. Soms kan een oefening voor je hond heel groot aanvoelen en te moeilijk zijn. Bijvoorbeeld het doel is een balansparcours met verschillende elementen. Door “chunking down” toe te passen, maak je het proces kleiner.

Is je hond niet gewend om ergens bovenop te springen en daar dan te blijven staan? Of niet gewend aan een onstabiele ondergrond? Probeer dan eens te beginnen met een vaste ondergrond die groot genoeg is voor je hond, maar niet wiebelt en ook niet te hoog is.

 

Op deze foto gebruiken wij The Klimb. Begin met bijvoorbeeld alleen maar op- en af te springen, een zit-oefening of erop blijven staan. Je zult zien dat dit al best moeilijk is voor sommige honden.

Gaat dit goed, dan kun je aan de slag met de volgende stap. Bijvoorbeeld een bewegend of onstabiele ondergrond.

Op bovenstaande foto zit de hond op een balanskussen Extreme. Deze is laag, maar wiebelt al best wel. Doe hierop dezelfde oefeningen als dat je op de vaste ondergrond deed. Deze oefeningen zijn inmiddels bekend en je hond weet dat hij het kan.

Vervolgens zou je bijvoorbeeld een Peanut ball/ Pinda bal bij kunnen pakken. Deze ‘bal’ is een stuk hoger dan een Extreme en wiebelt weer op een andere manier. Ook hierop doe je weer dezelfde oefeningen als bij voorgaande twee stappen.

Als laatste kun je van deze drie trainingsmaterialen een parcours maken.

Zo heb je stapsgewijs je hond geleerd dat hij het echt wel kan! Dat is meteen een grote boost voor het zelfvertrouwen van je hond!

Succes met de oefeningen!

< De vakantie komt eraan, wat doe jij met je hond? GRATIS VERZENDING DIERENDAG >