Het is zomer! Laten we gaan zwemmen met de hond!

2 Augustus, 2021 10:00

Zwemmen, hoe leuk is dat? Het is een goede manier om af te koelen voor je hond. Zeker voor de honden met een dikke vacht is het een uitkomst, die kunnen namelijk hun jas ‘niet even uittrekken’. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen of via de voetzolen. Al gaat je hond maar even met de pootjes in het water staan, dan bereik je al een daling van de temperatuur. Maar lees eerst even deze blogpost ter voorbereiding.

Botulisme

Zie je dode vissen of dode watervogels drijven? Dan is het beter dat je daar niet met de hond gaat zwemmen. De kans dat er botulisme in het water zit is dan vrij groot. Botulisme is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Sommigen kennen het ook wel als Botox. Het veroorzaakt onder andere verlammingsverschijnselen, misselijkheid, overgeven en diarree, stijf lopen en in het ergste geval uitdroging en moeite met ademen. De symptomen zijn meestal na een halve dag tot drie dagen zichtbaar. Er is geen tegengif beschikbaar. Gelukkig zijn de honden er veel minder gevoelig voor dan paarden en koeien. Bij katten is het helemaal zeldzaam.Blauwalg

Als de watertemperatuur 20 graden of meer is, kan er blauwalg ontstaan. Blauwalg is te herkennen aan de viezige, olieachtige laag die op het water drijft. Het komt zowel in zoet als in zout water voor. Het zijn geen echte algen maar bacteriën, om precies te zijn cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en in het water opgeloste voedingsstoffen. Daarbij produceren ze zuurstof. Het zijn eigenlijk hele handige organismen, alleen als je in dat water wil gaan zwemmen is dat niet zo gezond. Mocht je hond toch in dat water terecht zijn gekomen, dan meteen thuis goed afspoelen zodat hij zichzelf niet gaat schoonlikken. Bij de dierenarts kunnen er preventieve maatregelen worden genomen, zoals braken, maagspoelen, norit, laxeren en eventueel opname. Want ook hier is geen tegengif voor beschikbaar.

TIP: goed zwemwater kan je opzoeken op www.zwemwater.nl. En bij Doggydating kan je zien of de hond daar ook los mag lopen.


Zwemmen doe je samen

Nu je een mooie plas hebt gevonden om de hond te laten zwemmen is de volgende vraag: kan jouw hond wel zwemmen? Plompverloren je hond in het water gooien is niet echt de goede manier om daarachter te komen. Hij kan daar ontzettend van schikken en zelfs verdrinken. Je weet in ieder geval zeker dat hij daarna nooit meer het water in zal gaan. Sommige rassen zijn te zwaar of de bouw is niet geschikt voor het echte zwemwerk. Denk aan honden met een verkorte neus of met hele korte pootjes en een groot lijf. Deze honden kunnen het beter bij poedelen houden. Voor pups geldt hetzelfde.

Samen zwemmen is veel leuker! Door je hond naar je toe te laten zwemmen of samen richting 'het diepe' te gaan, geeft je hond vertrouwen en plezier in het zwemmen in het koele water.

 

Het addertje van spelen in het water

Een stok of een balletje in het water gooien vinden veel honden fantastisch! Woest het water in denderen om het speeltje er weer uit te halen is natuurlijk super leuk! Maar hierin schuilt ook een gevaar: namelijk watervergiftiging. Door het happen naar het speeltje en het zwemmen met een open bek komt er ook een hap water mee het lichaam in. Als er veel gegooid wordt en dus veel gehapt, kan de hond teveel water binnen krijgen. Het binnenkrijgen van grote hoeveelheden water veroorzaakt een sterke verdunning van de elektrolytenbalans in het lichaam. Door de hoeveelheid water zal de druk in lichaamscellen fors toenemen en daarmee ook de druk in de schedel waar de hersenen in de knel komen. De eerste symptomen zijn desoriëntatie, zwalken en hoofdpijn. Dit kan uitmonden in epileptische aanvallen, coma en zelfs overlijden. Als je het idee hebt dat je hond teveel water heeft binnengekregen, ga dan naar de dierenarts. Als je er op tijd bij bent kunnen honden goed herstellen van een watervergiftiging.

Zeewater

Een dagje naar zee met je hond is natuurlijk superleuk! Zodra je hond eenmaal gewend is aan het water ‘dat beweegt’, zullen ze net zo makkelijk in de zee springen. Let ook hier erop dat je hond niet teveel water binnen krijgt. Bij teveel zeewater gebeurt precies het tegenovergestelde van wat er bij watervergiftiging gebeurt. De hoeveelheid natrium in het zeewater onttrekt vocht aan het lichaam wat leidt tot uitdroging. De symptomen zijn hetzelfde als bij een watervergiftiging. Om te voorkomen dat je hond dorst krijgt en van het zeewater gaat drinken, kan je het beste een flesje zoet water meenemen en dit aan je hond geven. Als je hond toch een beetje teveel zoutwater binnen heeft gekregen, dan zal hij een paar keer flink overgeven, aan de diarree gaan en misselijk zijn. Vaak is dat met een dagje weer over.

Oververhitting

Wanneer je de hond laat zwemmen om af te koelen, is een beetje poedelen of een rondje zwemmen voldoende. Je hond zal dan door het verdampen van het water afkoelen.
Als je actief gaat spelen en zwemmen, warmt de hond op. Dan is het afkoelen door verdamping niet meer voldoende om de lichaamstemperatuur naar beneden te brengen. Help je hond dan door deze even rustig in het water te laten staan.


Vachtbroei

Zwemmen geeft heerlijke verkoeling voor je hond, maar let vooral op bij honden met lange haren kan vachtbroei ontstaan. Vachtbroei ontstaat als de vacht te lang nat blijft. De vacht geeft dikke proppen van het opgedroogde haar. Zodra je hond gaat krabben, likken, bijten aan zijn vacht en je geen borstel/ kam gebruikt ontstaan er viltplakken, die je met geen mogelijkheid meer uit elkaar kan kammen.

Probeer dit te voorkomen door de vacht na een zwempartij altijd goed te doorluchten. Heeft je hond in de avond gezwommen, loop dan nog een rondje zodat de vacht goed droogt en borstel deze. Is je hond nog erg nat gebruik dan een zemelap, deze neemt snel veel vocht op.
Heeft je hond vaak last van vachtbroei dan zou je kunnen overwegen om een waterblazer/honden föhn aan te schaffen. Met een waterblazer blaas je d.m.v. van warme lucht, al het water uit de vacht van je hond ook neemt de föhn losse haren en vuil mee. Na het gebruik van deze speciale "honden föhn" is de vacht van je hond schoon, droog en geheel klitvrij.


Last but not least: de ziekte van Weil

Ook wel bekend als leptospirose of modderkoorts. Het is een zoönose wat betekent dat het overdraagbaar is van dier op mens. Vaak zijn knaagdieren (ratten) de verspreiders van leptospirose, maar koeien (melkerskoorts), paarden en varkens kunnen ook verspreider zijn. Stilstaand water wordt besmet door geïnfecteerde urine en wanneer de hond daarmee in aanraking komt via mond, wondjes of slijmvliezen, kan deze ook geïnfecteerd raken. De symptomen zijn sloomheid, koorts, gele slijmvliezen, gewrichtsproblemen en stijf lopen, veel drinken en veel plassen, braken en diarree. Leptospirose tast de lever en de nieren aan en met name aan nierfalen kan een hond overlijden.
In het beginstadium is de Ziekte van Weil goed te behandelen met antibiotica. Er is een vaccin beschikbaar tegen 4 soorten leptospirose, maar de effectiviteit en duurzaamheid ligt flink onder discussie zoals eigenlijk met alle vaccinaties die beschikbaar zijn. Vaccineren is dus een afweging die je zelf voor je hond moet maken. 

Nu ben je helemaal op de hoogte. Dan is het nu tijd... om te gaan zwemmen!


Bronnen:
https://www.mcvoordieren.nl
RIVM
Zwemwater.nl
www.wur.nl: dossier Blauwalg
dierbewust.nl – ziekte van Weil 

 

< Vijf voordelen van buiten trainen met je hond De vakantie komt eraan, wat doe jij met je hond? >