Vijf voordelen van buiten trainen met je hond

5 April, 2019 17:29

Het wordt dit weekend prachtig weer, dus ga je daarvan genieten

Natuurlijk neem je dan je hond mee, het steeds groener wordende bos in, de hei op, of ga je je lekker uitleven op het strand.


Een van de dingen die je dan kan ervaren is dat je je meer bewust bent van je omgeving en een hoger welzijnsgevoel hebt. Meer dan als je in de stad op straat bent.
Honden lijken hetzelfde soort gevoel te hebben. Ze lijken gelukkiger, meer bewust van hun omgeving en kunnen zich helemaal onderdompelen in de ervaring. Er is iets speciaals aan het buiten zijn te midden van de natuurlijke omgeving die onze aarde biedt.
In elk geval, hier zijn onze belangrijkste redenen om buiten te oefenen in de natuur, met je hond.

5 Redenen om buiten te oefenen met je hond

  • Een verhoogde zuurstofopname. Bomen en planten verbruiken koolstofdioxide en produceren zuurstof. Dus als je in het bos of in een plantenrijke omgeving bent, is het waarschijnlijk dat je toegang hebt tot een hoge concentratie zuurstof. Meer zuurstof betekent een meer energiek en gezonder lichaam.
  • Minder inademing van uitlaatgassen. Door dichter bij de natuur te zijn en uit de buurt van gemotoriseerd verkeer betekent dat jij en je hond betere kwaliteit lucht inademen.
  • Zachtere ondergrond betekent minder impact op de gewrichten. Het maakt niet uit welke oefening je met je hond aan het doen bent, hardlopen, wandelen, krachttraining of balspelletjes, als je het buiten doet op het gras of in het zand maakt dat je op een veel makkelijkere ondergrond traint dan als je op asfalt of tegels aan het werk bent. Het resultaat is een lagere impact op de gewrichten en wellicht zelfs een lagere kans op overbelasting en andere blessures.
  • Verbeterde cognitieve functie en verminderde stress en depressie. Er zijn veel studies geweest die de gedachte ondersteunen dat oefenen in een bos of een andere natuurlijke omgeving directe voordelen kan hebben voor het geheugen van een persoon, de algehele hersenfunctie en voor hun humeur. Zelfs gewoon wandelen in de natuur kan een effectieve behandeling zijn tegen depressies bij mensen. Honden kunnen ongetwijfeld ook profiteren van het oefenen in bos, park, hei of strandachtige omgevingen. Honden kunnen daar net zo goed kalmeren en zijn daar ontvankelijker voor training bij bijvoorbeeld gedragsproblemen.
  • Verhoogd gevoel van euforie veroorzaakt door inspanning. Het samenvoegen van al deze redenen kan zich vertalen in een verhoogd gevoel van door inspanning geïnduceerde euforie, of de runner's high. Honden lijken dit gevoel ook te kennen. Kijk maar eens goed als ze een fijne wandeling gemaakt hebben en vooral, hoe lekker ze erna slapen.

Met al deze voordelen is een goed idee om regelmatige (zo niet frequente) uitjes te plannen naar het dichtstbijzijnde park, hei, strand of bos. Ga met je hond naar buiten en profiteer van wat Moeder Natuur biedt.< Ook dit jaar was er voor dierenliefhebbers weer veel gezelligheid in Hilvarenbeek Ga jij met Pasen samen met je hond van een eitje genieten? >